Захист архівів у міжнародному гуманітарному праві

За ініціативи першої заступниці Голови Державної архівної служби України Тетяни Шевченко 09 жовтня 2024 року відбувся тренінг «Захист архівів у Міжнародному гуманітарному праві», проведений спільно з ГО «Фонд підтримки фундаментальних досліджень» у межах проєкту «Минуле заради майбутнього: відповідальність за воєнні злочини проти архівів» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», на базі Державної наукової архівної бібліотеки, м. Києва.

З вітальним словом для учасників навчання виступив Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

Метою тренінгу стало підвищення рівня професійної компетентності працівників архівних установ з питань захисту архівів у міжнародному гуманітарному праві.

Навчання відбувалося за такими тематичними блоками:

  • основні положення міжнародного гуманітарного права;
  • захист архівів у міжнародному гуманітарному праві;
  • відповідальність за порушення міжнародного гуманітарного права.


Тренінг було проведено головою ГО «Фонд підтримки фундаментальних досліджень» Тимуром Коротким та експерткою з міжнародного гуманітарного права Наталією Хендель, якими також було презентовано проєкт «Минуле заради майбутнього: відповідальність за воєнні злочини проти архівів».

Учасники заходу – працівники архівних установ, Укрдержархіву та Міністерства юстиції України взяли активну участь у обговореннях та дискусіях, працювали у групах та за результатами навчання отримали відповідні сертифікати.

Джерело: Державна архівна служба України