Європейський день мов

Сьогодні, 26 вересня, в країнах ЄС відзначається Європейський день мов. Цей день ще раз нагадує про важливість мовного та культурного розмаїття, заклик до вивчення іноземних мов, сприяння розвиткові мовної самобутності. 

Гасло цьогорічного дня – «Скажи мовам «ТАК!». 

Від початку війни та повномасштабного вторгнення світ побачив, що українська мова є однією із головних цілей окупантів. Утиски українців за мовною ознакою на тимчасово окупованих територіях, порушення мовних прав є одним з елементів геноциду українського народу, який проводить росія. 

Все це є порушенням норм міжнародного права. Дії країни-агресора на тимчасово окупованих територіях спрямовані на витіснення української мови з публічного простору та суспільного вжитку. 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень нагадав, що 21 березня 2022 року на позачерговому засіданні Генасамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL) Україна одноголосно отримала статус асоційованого члена. 

«Вступ до EFNIL – це впевнений крок до стандартів європейської спільноти, нові можливості для обміну досвідом та кращими мовними практиками, популяризація української як майбутньої мови Європейського Союзу. Сьогодні ми продовжуємо інформувати наших партнерів про мовну ситуацію в Україні та про наслідки повномасштабного вторгнення росії в контексті лінгвоциду - злочинних дій окупантів проти українців», – наголосив він.

У цей складний час ми як ніколи потребуємо постійної підтримки з боку надійних партнерів – мовних інституцій Європи (EFNIL).

Питання утвердження та захисту української мови – це боротьба за нашу свободу та духовність. Українська єднає та захищає нас від ворога. Саме тому всебічна популяризація державної мови – серед фундаментальних основ державності. 

Джерело: ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ