Вакцинації від COVID-19 — розʼяснення для роботодавців

Європейська Бізнес Асоціація (EBA) та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) зібрали на одній сторінці актуальну інформацію про вакцинацію. Вона, зокрема, буде корисна роботодавцям та працівникам, окремі питання та відповіді на них  наведені далі.

Чи повинен роботодавець забезпечувати співробітнику можливість вакцинуватися? Якщо так, то як саме (оплата вакцини)?

Вакцинація проти COVID-19 в Україні безоплатна. Немає законодавчої вимоги до роботодавців надати своїм співробітникам можливість вакцинуватися.

Роботодавець може заохочувати співробітників вакцинуватися, наприклад, надавши можливість щепитися у робочий час чи запропонувавши додатковий вихідний, якщо співробітник матиме таку типову реакцію на вакцину як головний біль, лихоманка, підвищення температури та ін.

Які додаткові гарантії надають співробітникам на період вакцинації (додаткові дні відпустки, лікарняний тощо)?

Законодавство України не передбачає вимоги до роботодавця надати співробітнику відпустку на період вакцинації. Якщо після щеплення людина матиме таку типову реакцію на вакцину як головний біль, лихоманка, підвищення температури, то вона може звернутися до сімейного лікаря і отримати лікарняний лист. Роботодавець своєю чергою може надати можливість щепитися у робочий час чи запропонувати додатковий вихідний, якщо співробітник матиме якусь з вищезазначених реакцій на вакцину.

Чи повинен роботодавець наполягати на вакцинації співробітників? Чи можна усунути від роботи співробітника, який відмовився вакцинуватися від COVID-19 або не має «сертифіката вакцинації»? Якщо можна, то в яких сферах (обслуговування відвідувачів, ресторани, кафе)?

Ні. Вакцинація в Україні є добровільною.

Джерела: buh.ligazakon.net, www.kadrovik.ua