Про вимоги щодо приймання-передавання електронних документів НАФ на постійне зберігання

Згідно з Порядком приймання-передавання електронних документів Національного архівного фонду на постійне зберігання, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 30 грудня 2020 року № 4555/5:

Для здійснення передавання файлів інформаційних об’єктів за допомогою відкритих каналів зв’язку у складі інформаційних автоматизованих систем архівів і юридичних осіб — джерел комплектування архівів — учасників процесу приймання-передавання файлів застосовують програмне забезпечення, що відповідає Вимогам до форматів криптографічних повідомлень, затвердженим наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України від 18 грудня 2012 року № 739.

…………………………………………………………………………………………………………….
Але у січні 2021 року Наказ № 739 втратив чинність у зв’язку з тим, що 04 січня 2021 року набув чинності наказ Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України «Про затвердження переліку стандартів та технічних специфікацій, дозволених для реалізації в засобах криптографічного захисту інформації» від 27 жовтня 2020 року № 687.
Тому слід користуватися Вимогами до технічних засобів, процесів їх створення, використання та функціонування у складі інформаційно-телекомунікаційних систем під час надання кваліфікованих електронних довірчих послуг, встановленими спільним наказом Міністерства цифрової трансформації України та Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України від 30 вересня 2020 року № 140/614.

Докладніше про це та інші вимоги щодо передавання інформації на електронних носіях до архівів читайте вже у квітні 2021 року в журналі "Діловодство" (№ 4, 2021):

  1. Як відбувається процес приймання архівних електронних справ до архівів
  2. Про здійснення технічної перевірки електронних документів та інших інформаційних об’єктів під час їх приймання до архіву
  3. Що відбувається в разі відхилення електронних документів, відправлених до архіву
  4. Що робити, якщо певний архів не може технічно забезпечити приймання архівних електронних справ від юридичної особи, яка є джерелом його комплектування
  5. Які обов’язкові документи слід оформити в разі успішного завершення процесу приймання-передавання електронних документів НАФ на постійне зберігання до архіву

Джерело: редакція журналу "Діловоство"