Перевірте, чи не є ваша рекламна розсилка клієнтам спамом

Ще 12 січня 2021 року, президент Володимир Зеленський підписав довгоочікуваний Закон «Про електронні комунікації». Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень, набере чинності він з 01 січня 2022 року.

Основна ціль цього Закону – наблизити Україну до європейських стандартів у сфері електронних комунікацій.

Проте у ньому міститься ще одна важлива стаття щодо спаму, на яку ми б хотіли звернути Вашу увагу.

Ст. 120 «Захист кінцевих користувачів від спаму» остаточного проекту Закону звучить так:

«1. Забороняється умисне масове розсилання електронних, текстових та/або мультимедійних повідомлень без згоди (замовлення) кінцевих користувачів (спаму) на їх адреси електронної пошти або термінальне обладнання, крім повідомлень постачальника електронних комунікаційних послуг, пов’язаних з наданням ним електронних комунікаційних та/або інформаційних послуг, а також крім особистих повідомлень кінцевих користувачів, які не носять масовий характер та розсилаються з некомерційною метою кінцевих користувачів послуг електронних комунікацій.

  1. Кінцеві користувачі можуть використовувати номери телефонів чи інші мережеві ідентифікатори абонента, отримані будь-якими особами у процесі продажу товарів чи надання послуг, для надсилання реклами з метою продажу товарів або послуг лише за умови наявності згоди кінцевого користувача, в тому числі в електронній формі, та якщо кінцевий користувач отримує можливість безкоштовно в будь-який час у простій і зрозумілій формі відмовитися від використання своїх даних».

Таким чином, як тільки Закон набуде чинності, для надсилання рекламних повідомлень на електронну пошту, телефон, тощо, Вам будуть необхідні:

• згода самого користувача, якому ви це повідомлення надсилаєте;
• обов’язкова наявність можливості у користувача відмовитися від вашої розсилки.
Тому будьте обережні – у разі відсутності одного з цих елементів ваша реклама порушуватиме законні права користувача електронних комунікаційних послуг.

Щодо відповідальності за розсилання спаму – текст статей законопроекту з пропозиціями Президента від 14.12.2020 не містить жодної інформації щодо її розміру, на відміну від Проекту Закону від 05.02.2020.

У останньому пропонувалося ввести в КУпАП спеціальну статтю 148 «Розсилання спаму чи комерційних електронних повідомлень без згоди отримувача» зі штрафами: 100-200 нмдг власне за розсилання спаму і 200-500 нмдг за ненадання можливості відмовитися від розсилання чи надсилання без надання інформації про особу відправника.

Чому остаточний проект не містить норми щодо змін в КУпАП – невідомо. Проте нам потрібно бути готовими до того, що така стаття у Кодексі України про адміністративні правопорушення все таки з’явиться.

Джерело: Протокол
Автор новини: Адвокатське об'єднання "Суслов та Партнери"