MEGOGO, МОН та Мінцифра презентують проєкт «Укрліт»: уперше 250 творів з української літератури доступні в аудіоформаті

Відтепер понад 250 творів з української літератури для 5–11 класів будуть доступними в аудіоформаті. Для школярів стали доступні твори Ліни Костенко, Івана Нечуя-Левицького, Михайла Коцюбинського, Миколи Хвильового, Валерʼяна Підмогильного та інших.

Проєкт «Укрліт» — це можливість для учнів вибирати, у якому форматі їм зручніше навчатися. Кожен зможе прослухати аудіокниги у вільний час, під час пробіжки чи навіть за кілька днів до іспиту. До того ж це додаткова змога для українців оновити знання з уже забутої програми чи прослухати книги, які пропустили під час навчання в школі. 

«Ми в Мінцифрі вважаємо, що освіта є фундаментом розвитку людського капіталу. Створення сучасного українського освітнього контенту, цифрових та інклюзивних можливостей для вивчення літератури буде корисним не лише школярам, а й широкій аудиторії. За даними дослідження ABF Creative, 48% дітей відзначають, що прослуховування улюбленого аудіоконтенту робить їх щасливішими, а 63% батьків помітили покращення оцінок своїх дітей завдяки аудіоконтенту. «Укрліт» від MEGOGO — це проєкт, який може закохати в українську літературу й показати, що її вивчати зручно й цікаво», — зазначає Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Також, згідно з останніми внутрішніми дослідженнями користувачів медіасервісу MEGOGO, 71% відповів, що їм цікава онлайн-освіта, а 73% батьків готові залучати дітей до онлайн-навчання. Окрім цілі зробити навчання більш інтерактивним, проєкт «Укрліт» прагне формувати в школярів звичку споживати ліцензійний контент.

«Цьогоріч дистанційно навчатимуться приблизно 2,5 тисячі шкіл, майже 4 тисячі — у змішаному форматі. Ще кілька сотень тисяч дітей здобувають знання за кордоном, і для них освіта — це живий зв’язок з Україною. Крім того, є діти з інвалідністю і ті, кому аудіоформат просто зручніший. Ці озвучені твори створені, щоби нашим дітям було легше навчатися, легше розуміти інформацію та дозувати навантаження. А для дітей за кордоном це знак, що ми про них пам’ятаємо, піклуємося й чекаємо додому після війни», — сказав заступник Міністра освіти і науки Андрій Сташків.

MEGOGO AUDIO постійно працює над розширенням каталогу ліцензійних українських аудіокнижок. Перелік творів сформований згідно з чинною Програмою для загальноосвітніх навчальних закладів з української літератури.

Деякі великі твори, як-от «Енеїда» Івана Котляревського, «Майстер корабля» Юрія Яновського, «Зачарована Десна» Олександра Довженка та інші, команда опрацювала та пропонує у форматі самарі — короткого переказу твору. Серед планів — додавати повні версії та уривки творів, а також актуалізовувати й доповнювати новими, що з’являтимуться в програмі.

«Ми в MEGOGO пишаємося тим, що можемо зробити ще один внесок у розвиток української культури та освіти, бо саме вони є основою майбутнього нації. Сьогодні паперові книжки конкурують за увагу читачів з безліччю цифрових розваг. І часто програють, бо одним зручніше читати, а іншим — дивитися та слухати. Тому разом з партнерами проєкту ми прагнемо забезпечити зручний доступ в аудіоформаті до визначних українських творів. Віримо, що завдяки нашому проєкту тисячі дітей і дорослих в Україні й поза її межами послухають Франка та Шевченка і відчують, якою крутою є українська література», — коментує СЕО та засновник MEGOGO Володимир Боровик.

Твори озвучили Володимир Дантес, Олександр Педан, Roxolana, alyona alyona, Антоніо Лукіч, Григорій Бакланов, Анна Кошмал, Тімур Мірошниченко, Ната Жижченко (лідерка гурту ONUKA). Серед професійних акторів озвучування до проєкту долучилися Павло Буковський, Олександра Кравченко, Артем Каюн, Тетяна Каюн, Володимир Гурін, Людмила Чіркова, Роман Куліш, Вероніка Хникіна.

Послухати «Укрліт» можна безоплатно в мобільному застосунку MEGOGO в розділі «Аудіо».

Проєкт реалізується медіасервісом MEGOGO та Міністерством освіти і науки України за інформаційної підтримки Міністерства цифрової трансформації України та платформи Дія.Освіта.

Джерело: Міністерство цифрової трансформації України