Чи є відпустка захисника поважною причиною для перенесення засідання: судова практика

Відмовивши у задоволені клопотання захисника про відкладення засідання, апеляційний суд не навів переконливого мотивування, яке б указувало на ознаки зловживання або затягування судового розгляду.

На це звернув увагу Касаційний кримінальний суд, скасовуючи ухвалу апеляційного суду у справі №722/889/21.

За вироком районного суду особу засуджено за частиною першою статті 125 Кримінального кодексу України  до покарання у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн. Під час словесної суперечки він схопив потерпілого за верхній одяг та завдав одного удару кулаком в область грудної клітини, спричинивши легкі тілесні ушкодження.

Апеляційний суд залишив вирок без змін. Проте, як зазначено в касаційній скарзі, попри заявлене клопотання про відкладення судового засідання на іншу дату у зв’язку з перебуванням захисника у відпустці, необґрунтовано не визнав причини неприбуття поважними, відмовив у задоволенні клопотання і розглянув кримінальне провадження за відсутності сторони захисту, ККС погодився із тим, що порушення вимог кримінального процесуального закону з огляду на положення статті 412 Кримінального процесуального кодексу України були істотними, Адже суд не обґрунтував, що перешкоджало йому відкласти судовий розгляд на іншу дату, коли адвокат повинен був вийти з відпустки (після 30 грудня 2022 року), але до спливу строків притягнення до кримінальної відповідальності (до 26 січня 2023 року). Тим більше, що в умовах воєнного стану не застосовуються норми статті 73 Кодексу законів про працю України, тобто святкові дні є робочими.

Крім того, з матеріалів справи не видно, що дії захисника мали системний характер, або, що апеляційний суд проаналізував і співставив поведінку захисника на більш ранніх етапах кримінального провадження, що дозволяло йому дійти висновків, що подання захисником цього клопотання мало ознаки зловживання своїм правом чи було скероване на затягування судового розгляду.

Джерело: Закон і Бізнес