Читайте в журналі "Діловодство" № 6, 2021: Як уникнути проблем зі здоров’ям під час використання кондиціонерів

Із настанням літньої спеки цілком природно виникає необхідність охолодження повітря у виробничих приміщеннях. У промислових цехах і майстернях, лабораторіях та офісах — скрізь, де працюють люди, потрібно створити оптимально комфортні виробничі умови. Це важливо не лише з міркувань підтримання високої продуктивності праці, а й для збереження здоров’я працівників. Зазвичай ідеться про кондиціонери — залежно від потреб, площі помешкання та можливостей, вони можуть бути як надзвичайно потужними, так і невеликими побутовими, які використовують у домашніх умовах. Застосовують також централізоване чи локальне кондиціювання. Що треба знати, щоб кондиціонер не став джерелом небезпеки? Про це йтиметься далі.

По обидва боки комфорту

Про те, що кондиціонер уже почав свою «літню зміну», можна судити не лише за температурою у приміщеннях. Люди, які перебувають поряд у зоні працюючого кондиціонера протягом робочого дня, діляться на два табори: гарячих прихильників та затятих противників цього помічника чи монстра (визначення оберіть залежно від того, до якої з цих груп ви належите). Хто правий та що робити? Як і в кожній непростій ситуації, істина знаходиться десь посередині.

Скажімо, на Кубі, в Ізраїлі та інших південних країнах зі жарким кліматом у самий розпал спеки перехожі, які потерпають від перегрівання, можуть зайти з вулиці до будь-якого приміщення з кондиціонером, щоб «перевести подих» і прийти до тями. У громадському транспорті без кондиціонерів там просто не вижити. Місцеві медики попереджають, щоб громадяни завжди носили із собою пляшку води. Вас може навіть зупинити поліцейський та суворо попередити, якщо ви не виконуєте цієї вимоги. А традиційна іспанська чи італійська сієста — обідня перерва, що триває з 13 до 16 години — продиктована зовсім не лінощами південних народів, а життєвою мудрістю і досвідом. І ніхто не обурюється, що в середині робочого дня магазини або розважальні заклади не працюють. Життя та здоров’я людей є ціннішим, ніж та виручка, яку можна було б отримати, коли б робота не припинялася.

Оптимальний варіант — централізоване кондиціювання, що давно прижилося у розвинутих країнах, — для більшості українців це велика розкіш. Тому поки до нас дійде таке благо цивілізації, як автоматизований клімат-контроль, треба навчитися «співмешкати» з нашими не завжди милосердними охолоджувачами повітря.

Насправді кондиціонер лише охолоджує повітря й аж ніяк не робить його чистішим і свіжим.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Обов’язково провітрюйте (в той час, коли кондиціонер не працює) приміщення та виконуйте вологе прибирання.

Провітрювання і вологе прибирання приміщення не просто не відміняються — вони стають іще актуальнішими. Бо, «ганяючи вітер», агрегат піднімає у повітря та розповсюджує по всьому помешканню пилюку, а з нею — бактерії та віруси, які накопичилися за день. Саме цим нерідко пояснюють причину «кондиціонерних» хвороб, які часто-густо спіткають працівників у розпал спеки.

Знижений імунітет і наявність у повітрі, яким дихаєш, хвороботворних бактерій провокують синусити, тонзиліти, отити, бронхіти, гайморити й низку інших захворювань.

До того ж, якщо людина сидить мало не впритул до кондиціонера, отримуючи при цьому сильне місцеве переохолодження, то навряд чи вдасться уникнути проблеми.

......................................................................................................................................................................................................

ДАЛІ У СТАТТІ:

1. Що провокує хвороби під час використання кондиціонера

2. У чому полягає небезпека різкої різниці температур у приміщенні та на вулиці

3. Як не допустити витоку фреону

4. Чи справді кондиціонер робить повітря мертвим